Petr Adler: Connor McDavid se zlobí. Podivný offside nás stál zápas

12. ledna 19:11

Petr Adler

Jsme zhruba v půli letošní sezóny NHL. Za tu dobu (do a včetně středy 10. ledna 2018) se ozvali koučové mužstva, které dostalo branku celkem třiatřicetkrát, že soupeř uspěl z akce, v níž byl zřejmě v postavení mimo hru. Stížnost uspěla třináctkrát, dvacetkrát neuspěla. Kapitán Edmonton Oilers Connor McDavid po zápase s Nashville Predators, který jeho mužstvo prohrálo těsným poměrem 2-1, řekl, že odvolání kouče soupeře po vyrovnávací brance z hole Marka Letestu sice chápe, ale že se domnívá, že by liga měla a mohla celé to pravidlo zrušit.

Jeho rozčilení bylo pochopitelné: kdyby se Peter Laviolette neozval, byl by stav 2-2. Změnilo by to průběh zápasu? Určitě. Změnilo by to konečný výsledek? O tom není řeč. Ostatně, ani McDavid si nedovolil říci, že posudek z Toronta byl nesprávný, takže rozhodčí a odborníci operačního střediska ligy připravili jeho mužstvo o dva zaslouženě body. Nikoliv. McDavid nezkoumal schopnost či neschopnost rozhodčích nebo odborníků v operační místnosti. Pouze připustil, že pravidlo sice je pravidlo, ale že by stálo za to, začít uvažovat buď o jeho změně nebo o jeho zrušení.

To druhé se asi nestane tak hned, to první bude předmětem nejbližší jarní schůze generálních manažerů. Lhostejno, kdo bude tou dobou generálním manažerem Oilers. Podstatné je, že ten, kdo jím bude, se postará o to, aby se ta otázka dostala na přetřes dne.

Konkrétní situace, kvůli které také bereme 10. leden za bernou minci, vypadala takto (viz snímek): Letestu překročil obrannou modrou čáru Predators s pukem na holi. Spoluhráč Ryan Strome byl po jeho levici, po pravici mu byl Jujhar Khaira. Čárový rozhodčí odmával, že je všechno v pořádku. Byl na modré čáře, zhruba metr od Khairy, takže by se dalo soudit, že viděl přesně, co vidět měl.

O sedm vteřin později dorazil Letestu odražený puk za záda brankáře Predators Pekky Rinneho.

Oilers si blahopřáli, kouč Predators Laviolette ale mezitím zabořil zrak do obrazovky na střídačce, ve sluchátkách vyslechl hlášení odborníka přes video svého mužstva, a zvedl ruku na znamení nesouhlasu.

Rozhodčí odjeli ke trestné lavici, jeden z hlavních, ten, který signalizoval branku, si vzal na uši sluchátka, spojující ho s operační místností NHL, mezitím mu předložili obrazovku, chvíli koukal, chvíli poslouchal, pak odbruslil po střední čáře poblíž bodu pro vhazování, zapjal přenosný mikrofon a řekl, že branky bylo dosaženo po postavení mimo hru, tudíž neplatí.

A to všechno zhruba pět minut před koncem zápasu.

Úřední posudek: Khairova brusle byla v tom okamžiku na zlomek vteřiny nad ledem. Jenže puk tou dobou ještě nebyl celý za čárou. Postavení mimo hru. Cizím slovem: offside.

Naštvaný kapitán

“Tvrdě bojujeme, srovnáme stav utkání, kluk je o vlas mimo hru, a je po brance,” řekl McDavid, viditelně popuzen, hned po utkání v Bridgestone Arena.

“Nejde o to, že člověk nesouhlasí s pravidlem a možností výzvy za použití videa, protože, samozřejmě, kdybychom byli na drue straně sporu, brali bychom to pravidlo s láskou, takže těžko mohu mluvit s chladnou hlavou, ale stejně si myslím, že by to pravidlo měli zrušit.”

A tady McDavid předvedl, že umí i v rozčilení mluvit s chladnou hlavou: “Mám pocit, že když hráč je o milimetr v postavení mimo hru 45 vteřin před vyvrcholením akce, těžko to mohlo mít nějaký vliv na samotnou branku. Myslím, že fanoušci chtějí vidět útočné akce, a jestli tohle bude kazit útočné akce, je to samozřejmě otrava.”

Teoretici mohou namítnout, že pakliže se mužstvo dostalo do útočné třetiny překročením pravidla, je jedno, zda o tom padne zmínka hned nebo o tři čtvrtiny minuty později, jenže ti, kteří s McDavidem souhlasí, říkají, že nechápou, proč se to pravidlo uplatňuje třeba i ve chvílích, kdy se mezitím puku dotkli i členové bránícího mužstva.

Zlomyslný osud

To pravidlo se jmenuje 83.1, a podle něj byl Khaira v postavení mimo hru.

Generální manažeři si vzali zmíněné pravidlo na paškál při své loňské březnové schůzi (v Boca Raton na Floridě, kde jinde). Dohadovali se, zda mají zkusit upravit definici, kdy je hráč mimo hru a kdy není, a nakonec se rozhodli, že to nechají být.

Nejironičtější je, že to za ně vyjádřil Peter Chiarelli: “Domnívame se, že pravidlo o postavení mimo hru funguje tak, jak je.”

Jak známo, Chiarelli je generálním manažerem Edmonton Oilers.

Dotaženo do důsledku z toho vyplývá, že se McDavid domnívá, že jeho generální manažer neví, o čem mluví.

McDavid i přesto lpí na svém: “Jistě, ve chvíli, kdy nás rozhodnutí poškodilo, to vypadá dost divně, když to pravidlo zpochybňují právě já, ale i tak doufám, že je (liga) zruší.”

Pravda ovšem je, že NHL loni v říjnu (tedy už v této sezone) připustila, že v utkání Colorado Avalanche proti St. Louis Blues zrušila branku neoprávněně. Bylo to poprvé od zavedení pravidla o protestu trenérů, k němuž došlo před sezónou let 2015-2016.

Ovšem, samotné pravidlo vzniklo díky jiné chybě: v únoru 2013, útočník Matt Duchene, tehdy ještě v barvách Colorado Avalanche, vstřelil branku do sítě Chrise Masona z Nashville Predators poté, kdy byl nejméně metr v postavení mimo hru. Marně se tehdejší kouč Predators Barry Trotz dovolával spravedlnosti. A bylo také jedno, že i sám Duchene po utkání připustil, že branka patrně neměla platit.

Stejně, jako bylo úplně jedno, že samotná NHL později přiznala, že branka z tak výrazného postavení mimo hru není k vidění každý den.

Pravidlo o tom, že koučové mohou požadovat ověření, zda nešlo o akci v postavení mimo hru, patrně zůstane. A je otázka, zda se změní definice tohoto postavení. Generální manažeři nedokázali najít společného jmenovatele loni, a zatím není jasné, že by pokročili tak daleko, aby ho našli letos.

Volání Connora McDavida sice asi nezůstane ojedinělé jako volání žíznivého poutníka na poušti, ale změny se, přinejmenším v nejbližší době, patrně nedovolá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Reklama - © Copyright: BPA sport marketing a.s. & eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.